Балківська сільська

 бібліотека - філіал

Меню сайту
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Свята
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

          Чай - найпопулярніший напій на Землі.  Чай полюбляють всюди. У багатьох країнах світу він є національним напоєм. Чорний або зелений, насипний або плитковий він тамує спрагу, знімає стомленість, зігріває в холод та охолоджує в спеку. А ще він зближує людей та зміцнює дружні відносини. Поза всякими сумнівами, такий смачний, корисний і старовинний напій  заслуговує на  своє свято!                 
          Ідея відзначати «День чаю» практично витала в повітрі вже багато років. І після обговорення на всесвітніх громадських форумах в індійському Мумбаї в 2004 році і бразильському Порту-Алегрі, в особі Центру з освіти і спілкування в 2005 році,  дата 15 грудня стала носити назву «Міжнародний день чаю».
           Міжнародний день чаю відзначають і в Україні, адже  чай також полюбляють і українці, а традиційне чаювання з бубликами біля самовару - це чудовий привід зустрітися, поспілкуватися і просто добре провести час! 
            Балківська сільська бібліотека-філіал підтримала цю смачну традицію і в цей зимовий день  запросила на літературне чаювання членів клубу за інтересами «Берегиня». Захід проходив у форматі книжково-чайної церемонії під девізом «Ми за чаєм не скучаєм».
          На тематичному стенді читального залу бібліотеки була підготовлена книжкова виставка-інсталяція по темі застілля «Все про чай - еліксир здоров`я і краси». Виставка  привертала увагу користувачів не тільки цікавими виданнями але і незвичайним оформленням. На полицях, поряд з літературою «чайної» тематики, демонструвалися оригінальні коробочки з чаєм, чайний посуд та почесне місце посідав самовар з бубликами.

       Застілля розпочалось зі вступного слова завідуюча бібліотеки-філіалу Оботіної Наталії Яківни, яка розповіла стародавню легенду : 
       « Хто не чув про чайні церемонії, що стали немов священним ритуалом. Чай – не просто напій. Його називають «аптекою в склянці». Як ліки, чай приймають в Індії та Греції, Туреччині та Італії. Тому здавна йому відводилось особливе місце серед продуктів споживання.
        Лікарі та вчені давно встановили, що чай містить корисні біологічно активні речовини: кофеїн, танін, мінеральні солі, майже всі вітаміни, ефірні масла. Вони зміцнюють судини мозку, покращують роботу серця, обмін речовин, підвищують розумову та фізичну працездатність людини. З чаєм легко засвоюються білки, жири, вуглеводи. Навіть при надмірному харчуванні не буває ожиріння, якщо воно супроводжується чаюванням. 
        За давньою легендою чай відкрили випадково. Китайський імператор Шен Нунг завжди піклувався про своє здоров’я і пив тільки чисту кип’ячену воду. Якось вітер зірвав купку листя з дикого чайного куща і жбурнув їх в казан з окропом. Скуштувавши напій, правитель Піднебесної був у захваті від його смаку. Так увійшов в історію людства факт першого чаювання».
     

         Потім слово передали головному чаезнавцю нашої чайної церемонії - працівнику Балківського краєзнавчого музею Миргородській Олені Олександрівні, яка і розповіла гостям про те, який шлях проходить чай до нашого столу, історію походження чаю, як проходили чаювання в давні часи,  які бувають чаї,  традиції чаювання різних народів, як і скільки їх п’ють в різних країнах, як його треба заварювати і які трави можна використовувати для приготування цього напою. 
       Присутні також дізнались про користь вживання різноманітних сортів чаю, правила його заварювання та про те, що у багатьох країнах по всьому світу існують унікальні багатовікові чайні традиції. У багатьох країнах світу, наприклад в Англії, Японії, Китаї, Узбекистані чаювання вже давно перетворилося на досить складну церемонію, а заварювання чаю - в справжнє мистецтво, секретом якого володіють небагато. Більш того, зараз в світі налічуються тисячі шкіл чайного мистецтва, в яких вчать тільки одному - правильно заварювати і подавати різні сорти чаю.
       Учасниці клубу обмінялися рецептами цілющого напою, розповіли про родинні традиції чаювання, і звичайно, провели дегустацію чаю  з лимоном, з травами. 

                  За чашкою чаю точилася невимушена розмова, а члени клубу читали вірші про чай, розповідали курйозні ситуації зі свого життя, пов’язані з цим напоєм  та ділилися власними ексклюзивними рецептами приготування напою, пропонуючи присутнім їх використати.


        Потім відбулася цікава конкурсна програма, що дозволила присутнім гарно повеселитися і отримати заряд бадьорості. Під час заходу було проведено міні-опитування «Мій улюблений чай», з якого з'ясувалося,  що лідерство у зеленого чаю, потім слідують трав'яний і фруктовий, а справжні Чаємани відповіли, що їх задовольняють будь-які види чаю і мали можливість все це спробувати та оцінити на свій смак.

       Усі присутні були задоволені заходом. Ще довго не хотілося розходитися учасникам,  у кожного з них залишилося приємне враження та очікування нових зустрічей в наступному році.  
       


Ми дуже любимо і поважаємо наших постійних користувачів бібліотеки і завжди радіємо появі нових.

Сьогодні ми маємо унікальну можливість поздоровити всіх наших друзів з наступаючими Новорічними святами: 

Незабаром Новий рік
Переступить ваш поріг!
Хай до вас він завітає
З тим, що серце забажає.
З Новим Роком! З новим щастям!
Хай завжди в очах іскряться
усміх, радість і кохання,
хай здійсняться всі бажання!

 

Вітаємо Вас з наступаючим 2017 роком. Бажаємо успіхів та стабільності.
Будемо раді продовжити співпрацю і в майбутньому.
Приходьте до нас за книгами і на чай!

Архів записів
Пошук
Мапа відвідувань
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 242

Copyright Балківська сільська бібліотека - філіал
© 2024
Конструктор сайтів - uCoz